© Rootsville.eu

Kat Riggins & Her Blues Revival (US)
tiltle: Revival
music: Blues - Rhythm 'n Blues
release date: september 20, 2024
info artist: Kat Riggins


© Rootsville 2024


Geïnspireerd door de verscheidenheid en overvloed aan muziek in de collectie van haar ouders, is het logisch dat haar eigen originele muziek doorspekt is met hints van R&B, soul, country, gospel, hiphop en rock-'n-roll. Vergis je niet; Kat Riggins is echter onmiskenbaar een BLUES WOMAN! Ze reist de wereld rond met als enige missie om de blues levend te houden en te laten bloeien door haar Blues Revival Movement.

Wat is een "Blues Revival" eigenlijk? Volgens Kat is het een muzikale revolutie die erop gericht is om de massa wakker te schudden en hen kennis te laten maken met de oprechtheid achter bluesmuziek. "Het gaat om de rauwe emotie in elke noot", zegt Kat Riggins terwijl ze haar liefde voor het genre probeert te beschrijven. Kat Riggins & haar Blues Revival roepen die emotie op door middel van energieke soul shakers en hartverscheurende ballads. Tijdens een meet and greet na een uitverkochte show in België vroeg een fan Kat ooit gekscherend of ze ooit "het op de bel had gegooid" om te voorkomen dat ze aan het einde van de avond uitgeput en bezweet zou zijn... "Als ik iemand kan bewegen om te voelen wat ik voel als ik een liedje zing, dan is het het allemaal waard", antwoordde de singer-songwriter.

Ze is vocaal vergeleken met Koko Taylor, Etta James en Tina Turner om er een paar te noemen. Hoewel ze duidelijk is beïnvloed door die iconen, heeft Mrs Riggins een stem en voordracht die helemaal haar eigen zijn. Vol kracht, rasp en grit kan ze het ene moment een van haar eigentijdse bluesoriginelen uitschreeuwen en het volgende moment een tedere, zwoele standaard zingen. Ze doet dit allemaal terwijl ze ervoor zorgt dat iedereen in haar publiek het gevoel heeft dat ze rechtstreeks tot hen spreekt. Blues Revivals zijn interactief en persoonlijk, hoe groot het publiek ook is. Deze intimiteit is wat elke Blues Revival tot een onvergetelijke ervaring maakt... niet alleen voor het publiek, maar ook voor Kat.

Geboren als Katriva Riggins in Miami, Florida op 7 februari 1980. Ze groeide op in een huishouden waar altijd achtergrondmuziek was. Hierdoor ontwikkelde Kat een liefde voor alle soorten muziek. Ze voelde zich specifiek aangetrokken tot de rokerige, korrelige klanken van artiesten als Bessie Smith, Sam Cooke, Nina Simone, Tina Turner, Denise LaSalle, Ray Charles, Koko Taylor, Mavis Staples, Tracy Chapman, Janis Joplin en de lijst gaat maar door. Ze groeide op met zingen in lokale programma's, kerkelijke evenementen en familiebijeenkomsten met haar zus en neven en nichten. Op 23-jarige leeftijd kreeg Kat een optreden waarin ze jazz- en bluesstandards zong in een kleine lounge in Sunny Isles Beach, Florida, met alleen de begeleiding van een pianist. En nu, nu, heeft ze opgetreden met buitengewone muzikanten in de Verenigde Staten, Zuidoost-Azië, de V.A.E., de Nederlandse Antillen en Europa.

In 2018 en 2019 was Kat te zien in de Johan Derksen Keeps the Blues Alive-tournee, die de harten van theaterbezoekers stal in uitverkochte shows in heel Nederland en België. Ze verscheen ook in twee van de best beoordeelde primetime-tv-shows op de Nederlandse tv (Voetbal Inside en PAUW), waar ze miljoenen kijkers betoverde en hielp de Blues te introduceren bij hordes nieuwe fans!

Met haar eerste twee werken (een EP genaamd "Seoul Music" en een origineel album genaamd "Lily Rose"), schreef Kat elk nummer met subtiele hints van haar liefde voor de blues. Haar vervolgalbum, toepasselijk vernoemd naar haar beweging "Blues Revival", is echter een luide en trotse verklaring van die liefde! "Blues Revival" is een slimme mash-up van gospel-Blues, Blues-rock, Blues-soul, funky Blues, hedendaagse en traditionele Blues, waarbij BLUES het sleutelwoord is! Haar derde album ("In the Boys' Club") is een eerbetoon aan de Blues-vrouwen die haar voorgingen, een shout-out naar degenen die naast haar lopen, en het belangrijkste, het is een aanmoediging voor de vrouwen in de Blues die na haar zullen komen.

In januari 2020 verwelkomden Mike Zito en Guy Hale Kat Riggins bij hun Gulf Coast Records-familie! Kats debuutalbum op het platenlabel leverde de artiest haar eerste Blues Music Award-nominatie op. Naast de BMA-nominatie voor Contemporary Blues Album, won het project "Cry Out" Kat twee Independent Blues Awards (Contemporary Blues Album en Contemporary Blues Band) en het blijft lovende recensies ontvangen! Kat was vereerd om het jaar daarop haar 2E BMA-nominatie te scoren voor Blues Soul Artist Female! Kats tweede release op het label, "Progeny", debuteerde op de gelukkige #13 in de Billboard Blues-hitlijsten en werd door critici geprezen! Deze krachtige plaat leverde Kat haar eerste Blues Blast Awards-nominatie op en ontving 2 BMA-nominaties van The Blues Foundation (voor Soul Blues Album of the Year en Soul Blues Female). "Progeny" werd ook overwogen voor een GRAMMY-nominatie door The Recording Academy en wordt wereldwijd nog steeds goed ontvangen. Het wordt door critici en fans gezien als het beste werk van de singer-songwriter tot nu toe.

Met deze en de albums die nog komen, streeft Kat Riggins’ Blues Revival Movement ernaar om deel uit te maken van deze muzikale revolutie die de massa wil wakker schudden en hen wil laten kennismaken met de oprechtheid achter bluesmuziek!

 

tracks:

01. Lucky
02. Revived
03. Southern Soul
04. New Level
05. Set Me Free
06. Mojo Thief
07. Chasin’ Time
08. Mighty
09. Old Time Way
10. Healer

Kat Riggins – Lead Vocalist (Band Leader)
Tim Mulberry – Drums (MD)
Erik Guess – Guitar
Curtis Harris – Bass
Shae Mulberry – Background Vocals
Mark Barner – Background Vocals